Kom meer te weten over Ameland!

Ameland algemeen

Ameland, een waddeneiland dat boven de provincie Friesland ligt. Tussen de Noordzee en de Waddenzee. Het eiland bestaat uit 4 dorpen genaamd; Hollum, Ballum, Nes en Buren. Daarnaast zijn er twee buurtschappen. Een buurtschap is een klein bewoond plaatsje. Met eigen naam en vaak zonder duidelijk middelpunt zoals een kerk of dorpspleintje. De namen van de twee buurtplaatsjes zijn Kooiplaats en Ballumerbocht. Alle dorpjes vormen één gemeente. Welke de naam van het eiland met zich mee draagt. Er wonen zo’n kleine 3700 (halverwege 2019) bewoners op Ameland. Het eiland ligt tussen Terschelling en Schiermonnikoog in. Het laatste eiland ligt wat dichterbij en is ook vanaf Ameland te zien.

Ameland vervoer, parkeren & vliegen

Busvervoer
Arriva is de enige busmaatschappij op Ameland. Er zijn twee dienstregelingen op Ameland en beide gaan ze van en naar de veerboot. Lijn 1 gaat door Hollum, Ballum en Nes en lijn 2 gaat door Buren en Nes. Grotere groepen kunnen eenvoudig een bus huren tegen speciale tarieven. Ook is er rekening gehouden met mensen met een beperking. Zij kunnen eenvoudig gebruik maken van het openbaar vervoer. 
 
Parkeren in Holwerd
Wil je liever niet de auto meenemen naar het eiland? Dan kun je eenvoudig voor 5 – 6 euro per dag de auto parkeren bij Holwerd Ameland Carpark. Met een bus wordt je vervolgens naar de boot gebracht. 

Vliegveld Ameland
Vlakbij Ballum ligt Ameland Airport. Wil je landen op dit vliegveld, dan heb je tussen 1 november en 31 maart telefonisch toestemming nodig. Er is een onbemande toren, dus dient vooraf contact opgenomen te worden. Van 1 april tot en met 30 oktober is de havendienst dagelijks bezet van half 10 tot 19 uur lokale tijd. De vlucht dient 1 uur vooraf telefonisch aangemeld te worden.