Ameland boot

Informatie over de veerpont, boottochten, reddingsdienst, jachthaven en handige links.

booked.net

Boot Ameland 

Ameland is voor bezoekers alleen per boot te bereiken. Wagenborg Passagiersdiensten is de grote aanbieder van deze overgang. De tocht duurt ongeveer 50 minuten. Uiteraard is dit afhankelijk van het weer. Sinds kort zijn er ook twee andere opties om naar het eiland te reizen. Wagenborg heeft namelijk ook een sneldienst en een watertaxi. Met de sneldienst ben je binnen 20 minuten op het eiland. Met de watertaxi zelfs binnen een kwartier! Men vertrekt vanaf Holwerd vaart vervolgens naar de veersteigers op Ameland.

Kaartjes zijn online te koop via de website van Wagenborg Passagiersdiensten. De auto, motor, fiets of caravan kan ook mee de boot op. Ook zijn huisdieren toegestaan. Ben je met een groep van minimaal 15 personen, dan geldt er een groepskorting.  

Geschiedenis

Tot de jaren 50 werd er gevaren vanaf Zwarte Haan naar Ballumerbocht. Amelander schippers Olivier & van der Geest hadden daar decennialang een veerdienst volgens vaste dienstregeling. Maar door de aanleg van de Afsluitdijk werd het de schippers steeds moeilijker gemaakt om de oversteek te maken. De stromingen veranderden en slibden de vaargeulen uiteindelijk steeds dichter. In de tweede wereldoorlog werd er door de Duitsers in Holwerd een pier aangelegd. Deze wordt hedendaags nog steeds gebruikt door de veerdienst. 

Ameland boot
© facebook wagenborg passagiersdiensten

Boottochten

Robbentocht Ameland
© robbentocht via twitter

Naast de veerdienst biedt Ameland ook boottochten aan. Verken het Wad en zie hoe de zeehonden leven. Er zijn meerdere schepen die de zogenaamde ‘Robbentochten‘ uitvoeren. Dit zijn: M.S. Ameland (uniek zeehonden kijken op een schip speciaal gebouwd voor het Wad), M.S. Zeehond (wandeling over drooggevallen zeebodem, zandbanken bezoek, zeehonden kijken, tocht naar Terschelling), WL35 Brakzand (unieke live vis excursie en zeehonden kijken) en Schuurman Charters (sportvissen en zeehonden kijken). 
Je kan ook zeilen of waddenhoppen van eiland naar eiland met de Klipper Willem Jacob of platbodem Lutje Wad

Handige links
VVV evenementen en tochten kalender
M.S. Ameland
M.S. Zeehond
WL35 Brakzand
Schuurman Charters
Zeilschip Klipper Willem Jacob
Zeilschip Platbodem Lutje Wad

Reddingsdienst

Reddingsdienst Ameland
©vvvameland.nl

Het reddingsteam van de KNRM heeft zich gesetteld op twee locaties op Ameland. Ééntje in Nes en één in Ballum (Ballumerbocht). Met zo’n 15 vrijwilligers staat het team 24/7 klaar om mensen in nood te helpen. Het telefoonnummer wat gebeld kan worden bij nood is 0900-0111 of gewoon 112. 

Demonstratie paardenreddingboot
De demonstratie van de paardenreddingboot is een gebeurtenis die herinnert aan vroeger. Er wordt op een spectaculaire wijze getoond hoe vroeger de schepen ‘gelanceerd’ werden door paarden. De paarden zijn er speciaal voor getraind. Deze demonstratie is ook te zien vanaf één van de boottochten. 

Handige links
Website KNRM
Demonstratie paardenreddingboot

Haven

haven ameland
© waddenhavenameland.nl


Bij het dorpje Nes ligt de jachthaven (genaamd ‘t Lijegat) van het eiland. Bij laagwater is de haven alleen voor kleine schepen aan te varen. Hoe hoger het water staat, hoe groter de schepen zijn die de haven in kunnen. Er is bij laag water slechts een diepte van 0,60 – 0,80 meter.  Het is belangrijk dat er rekening gehouden wordt met het andere scheep- en tochtvaart. Het komt regelmatig voor dat er een droogval zich voordoet. Dan moeten bootjes soms uren wachten voordat ze verder kunnen. De haven heeft drijvende steigers met stroomaansluiting. Het havenkantoor is ook van alle gemakken voorzien. Met meteo- en getijde-informatie, gratis WiFi en sanitaire voorzieningen. Contact met de haven kan via marifoon kanaal 13.

Handige links
Jachthaven ‘t Leijegat